Manau verta išsamiau aptarti šią temą, nes ir forume AŽ ir kai atneša pagaląsti virtuvinius peilius žmonės neretai teiraujasi „Kokį galąstuvą patartumėte įsigyti į virtuvę, kad be specialių įgūdžių pats/pati galėčiau pasigaląsti virtuvinius peilius jų nesugadinant?“.
Dėja, bet vienareikšmio atsakymo čia nėra, nes šiandien gaminama nemažai įvairių buitinių galąstuvų virtuviniams peiliams, kurie skiriasi tiek savybėmis, tiek konstrukcija ir kas nemažai svarbu - kaina. Taigi perfrazuosiu savo mėgstamą posakį: geriausias galąstuvas yra tas, kurį turi kai tau jo prireikia.
Na, jeigu rimtai, pradžiai pabandysiu glaustai apžvelgti kokios konstrukcijos buitinius virtuvinius galąstuvus šiandien galima nusipirkti Lietuvoje ir kokie jų esminiai trūkumai bei privalumai. O toliau kiekvienas, kam reikalingas virtuvinis galąstuvas, galės pasiskaityti ir pasirinkti kas geriausiai atitinka jo poreikius bei galimybes.
Pirmiausia, visus buitinius virtuvinius galąstuvus,
skirtus neįgudusiam vartotojui ir nereikalaujančius specialių galandimo įgūdžių, (toliau kalba bus tik apie tokius, tad rašysiu tiesiog „galąstuvai“) galima suskirstyti į mechaninius ir elektrinius. Jie gali atrodyti panašiai, bet turi principinių skirtumų, tad kiekvieną grupę apžvelgsiu atskirai.
Prikabintas failas:
mechaninis.jpg [ 137.84 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Prikabintas failas:
elektrinis.JPG [ 27.33 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Mechaniniai galąstuvaiMechaninius galąstuvus, savo ruožtu, galima suskirstyti pagal galandančius elementus:
- kietmetalio/bimetaliniai;
- keraminiai/deimantiniai;
- kombinuoti (su kietmetaliu ir su keramika).
Prikabintas failas:
kietmetalio.jpg [ 18.13 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Prikabintas failas:
Keraminis.jpg [ 58.88 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Prikabintas failas:
kombinuotas.jpg [ 14.25 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Kietmetalio/bimetaliniai elementai, ar tai būtų nejudamai įtvirtintos plokštelės ar besisukantys diskeliai, braukiant peilio ašmenimis per galąstuvą, savo aštriomis briaunomis nuskuta peilio plieną išilgai ašmenų suformuodami aštrią ašmenų briauną. Viskas vyksta panašiai kaip kad męs statmenu peiliu drožiame sušalusio sviesto paviršių – nuskutame nuo paviršiaus plonas drožles. Tik šiuo atveju sviestas - tai galandamas peilis, o skuta galąstuvas.
Keraminiai/deimantiniai elementai, ir nejudamai įtvirtinti strypeliai ir besisukantys diskeliai, sudaryti iš smulkių abrazyvių dalelių kurios savo briaunelėmis taip pat nurėžia plieną, tačiau labai smulkiomis drožlytėmis. Kuo abrazyvas smulkesnis, tuo poveikis plienui švelnesnis, o nušlifuotas paviršius gaunasi lygesnis. Čia vyksta panašiai kaip tarkuojant sušalusį sviestą - kuo tarka smulkesnė, tuo smulkesnės drožlės ir atitinkamai lygesnis nutarkuoto sviesto paviršius.
Galandant, galąstuvai su kietmetaliu ašmenis suformuoja pakankamai greitai, kas būtų jų privalumas. Tačiau grubiai nudrožta ašmenų briauna gaunasi nelygi ir dėl to greitai vėl degraduoja. Tad tokiu galąstuvu pagaląstas peilis pirmiausia nebus labai aštrus ir greitai vėl atšips. Be to, kuo kietesnis peilio plienas, tuo blogiau veiks toks galąstuvas, o kietmetalio elementų aštrioms briaunoms bent kiek atšipus galąstuvas iš vis nustos veikti. Manau verta paminėti dar vieną svarbia aplinkybę: kadangi
tokie galąstuvai-drožtukai veikia gan agresyviai ir nugremžia plieną sąlyginai stambiomis drožlėmis, dažnai galandamas peilis dėvėsis ženkliai greičiau nei galandant galąstuvais su švelnesniais keraminiais/deimantiniais elementais.
Galandant galąstuvu su keraminiais/deimantiniais elementais ašmenys formuojami lėčiau, kas būtų šių galąstuvų trūkumas. Tačiau ašmenų briauna gaunasi lygesnė ir dėl to lėčiau degraduoja, tad tokiu galąstuvu pagaląstas peilis bus aštresnis ir ne taip greitai vėl atšips. Be to, peilio plieno kietumas šio tipo galąstuvams ypatingos reikšmės neturi, nes keramika/deimantai žymiai kietesni už bet kokį plieną. Tad galąstuvas nustos veikti tik tuomet, kai keraminiai/deimantiniai elementai užsiterš. Tačiau kai kurių tokių galąstuvų konstrukcija leidžia išvalyti galandančius elementus taigi galąstuvas vėl veiks kaip naujas.
Išvada: jeigu peilis visai atbuko ir jį būtina greitai pagaląsti – naudokite galąstuvą-drožtuką. Bet jeigu niekur neskubate bei rūpinatės peiliu ir nenorite jo greitai „sudrožti“ – geriau dažniau naudoti galąstuvą su kuo smulkesniu keraminiu/deimantiniu abrazyvu. Arba dar geriau - su keliais skirtingo rupumo elementais.
Prikabintas failas:
skirtingi-rupumai.jpg [ 10.37 KiB | Peržiūrėta 10698 kartus(ų) ]
Na, o kai norite pasigaląsti keraminį peilį, pasirinkimas vienintelis – galąstuvai su deimantiniu abrazyvu. Nes nei kietmetalis nei keraminis abrazyvas tokios pat kietos peilio keramikos neįveiks taigi ir peilio nepagaląs.
Kalbant apie galąstuvus su keraminiais/deimantiniais elementais noriu atkreipti dėmesį į šių elementų konstrukciją. Kaip jau minėjau, šie elementai galąstuve gali būti arba statiški, t.y. įtvirtinti nejudamai arba judantys.
Prikabintas failas:
statiskas.jpg [ 426.93 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Prikabintas failas:
judantis-elementas.jpg [ 330.66 KiB | Peržiūrėta 10892 kartus(ų) ]
Verta žinoti, kad galąstuvai su judančiais (nuo braukiamo peilio trinties besisukančiais) keraminiais ratukais suformuoja ašmenų briauną kokybiškiau nei statiški elementai, taigi ir pasigalanda peilis kokybiškiau. Kodėl taip yra paaiškinsiu apžvelgdamas elektrinius galąstuvus, kurių visų abrazyvinis elementas sukasi.
Vienintelė išimtis būtų galąstuvai su ilgais atitinkamu kampu "V" forma įtvirtintais strypais, kuriais galandant peilio ašmenys braukiami ne skersai, o išilgai abrazyvinio elemento. Tokiais galąstuvais taip pat galima pagaląsti labai kokybiškai. Tik tam jau reikia bent minimalių galandimo įgūdžių.
Prikabintas failas:
spyderco_tri-angle.jpg [ 73.16 KiB | Peržiūrėta 10815 kartus(ų) ]
Prikabintas failas:
taidea.jpg [ 90.79 KiB | Peržiūrėta 10815 kartus(ų) ]
Įgūdžių reikia ir naudojant
brukštus, todėl šioje temoje juos irgi tik paminiu neanalizuodamas.
Laukite tęsinio.