2022-11-03- 21:59
Darius_D rašė:Liofilizacija įdomi tuo, kad išdžiovinti galima greitai ir nepažeidžiant struktūros (bent jau braškės atveju).
2022-11-03- 23:48
Desantas rašė:Normaliai džiūdama traukiasi dėl to skilinėja bet tuo pačiu mažėja medienos poros ir turėtų didėti medienos stiprumas lyginant su žalia mediena, o liofilizacijos metu struktūra išlieka tokia pati kaip prieš džiovinimą tik be vandens.
2022-11-04- 9:17
Darius_D rašė: Liofilizacija įdomi tuo, kad išdžiovinti galima greitai ir nepažeidžiant struktūros (bent jau braškės atveju).
2022-11-04- 10:17
2022-11-04- 10:19
Desantas rašė:...Vanduo užšaldamas plečiasi ir jei neklystu plečiasi ne tik kol užšala bet ir toliau šaldant plečiasi. Ir va čia man kilo šiokių tokių abejonių apie "nepažeidžiant struktūros" Braškei tas nieko nereiškia o mediena greičiausiai bus suplėšyta į skaidulas.
2022-11-04- 12:53
formalumas rašė: Bėda ta, kad kuo smulkesni kristalai, tuo sunkiau ir lėčiau vyksta sekantis liofilizacijos etapas - džiūvimas, kai pakėlus temperatūrą vakuume ledas išgarinamas apeinant skystą fazę (sublimacija). Reiškia gamintojai renkas kažkokį kompromisą, tačiau kokie nustatymai ir režimai naudojami parduodamuose aparatuose, tegali gamintojai pasakyt
Darius_D rašė:Tema verta, mažų mažiausiai, bakalaurinio darbo Šiaip jau būtų įdomu tiesiog paimti ir įkišti į liofilizatorių gabalą medienos tiesiai iš miško. Gal kas turite pažįstamų, kurie tokį aparatą turi ir sutiktų atlikti bandymą?