mahelad rašė:
Bet teko vieną kartą paragauti tikrai geros brangios arbatos. Įspūdžiai neišpasakojami. Ją galima užpilti kokį penketą kartų. Stipriausia ji būna ne pirmą o antrą kartą užpilus. Teinas jaučiasi, kaip švelnus galvos suspaudimas ir lengvas apsvaigimas. Kad pajusti tą patį teino poveiki su paprasta arbata, jos reikia tiek, kad dėl kartumo neįmanoma gerti.
Hmmm...jaučiu, kad žinau apie ką rašai, teko gyvenime man ir tokios paragauti kaip aprašei, bet jos nenusipirksi vakaru europos rinkoje, juo labiau Lietuvoje. Tai yra tų metų derliaus silvertip'as - pirmi trys arbatmedžio pumpuro lapeliai. Ją ir neplikytą nustatyti nesunku - kramtant vieną sudžiūvusį pumpuriuką aptirpsta liežuvis nuo alkaloidų ir lengvai lengvai galvą veikia.
Bet ją tokią veiklią reikia parsiskraidinti iš Kinijos arba Indijos turgų, kur ji yra sveriama iš tokių didelių kaugių.
mahelad rašė:
Su kava dar blogiau. Geriu jos nuo 2 iki 8 puodukų į dieną (darbui nuolatos reikia stimuliatoriaus). Geriu bet kokią, nuo tirpios ir Cento (r) iki normalesnių. Kavos nemėgstu ir ją dalinu į "Gerti labai sunku"/"Dar ne taip bjaurų". Su kava girdėjau daugybę legendų, neva tik iš Vokietijos Jakobsas skanus, kad atseit pusėje pigių kavų nėra kofeino, neva normalią kavą pagaminsi tik arba su aparatu arba virdamas specialiame puode ant dujinės viryklės ar smėlio vonios.
Kokia iš tikro situacija su kava? Gal jos nemėgstu, nes tiesiog niekada neragavau normalios kavos?
Matai, kai norėsi ne "lakti" o pasimėgauti gėrimu, tada pradėsi ir dėmesį kreipti į pojūčius, kurie atsiranda gėrimo metu.
Kur link suku - tu nuo ryto užsikodavęs savo darbui atlikti, bet tam kode nėra įžanginės "kavos gėrimo" dalies, todėl organizmas banaliai laukia ne malonių pojūčių, o kofeino dozės.
Tai yra nesunkiai išgyvendinama susikuriant kokį mažą rytinį ritualą, kurio laikaisi; tada natūraliai tą savo mažą ritualą vystant, pradedama pirkti geresnė malta kava, pereinama prie pupelių, espresso aparato, po to įsijaučiama į fermentavimo-skrudinimo laikų įtaką pupelei, Kopy Liuwak, etc..
Tą gerai italai išdirbe - prieš darbą puodelis espresso kai nekalbama apie darbą visai ir mėgaujamasi kava, kalbama apie futbolą ir t.t., nors ir kokio lygio vadovas būtų ir kokio sunkumo derybos belauktų.