Viskas apie peilių gamybą
Atsakymo rašymas

tradicinių lankų gamintojai

2010-09-28- 8:59

tradicinių lankų gamintojai turi skersmenio taisyklę. Pagal ją, vienas centimetras lanko ruošinio skersmens turi džiūti vienerius metus.

Supratau Esmė tame kad

2010-09-28- 9:19

Supratau :)
Esmė tame kad kažkas papasakojo kad dabar madiena džiovimama mikrobangų džiovyklose. Pamėginau taip išdžiovinti uosio kaladėlę. Paliko įspudį, nes kaladėlė prarado daugiau kaip 1/3 svorio ir daugiau kaitinama nebergaravo. Nebuvo jokių įskilimų , tik buvo kažkiek 'sulysus' . vėliau kaladėlė nukeliavo į židinį, taip kad nežinau kaip ten elgtusi padrėkus ar toliau džiųdama. Matyt įdomumo dėlei reikės padaryti kokį gaminį iš taip išdžiovinto gumbo ir pastebėti kaip jis vėliau reaguos į aplinkos poveikį :)

Kolega GAdas papasakojo apie

2010-12-19- 12:32

Kolega GAdas papasakojo apie shellak panaudojimą rankenų impregnavimui. Gal kas dar galit pasakoti , gerai tai ar blogai? Šiandien pamėginau nutepti beržinę rankeną odos kietikliu (sudėtis - taspats shellak ir etanolis) rezultatas - netgi labai džiuginantis. Tik kaip medis reaguos į visokius aplinkos poveikius? ar jis galės kvėpuoti? žodžiu gal kas žinot apie tokio padengimo pliusus ir minusus :)

Linai, šelakas per amžius

2010-12-19- 14:34

Linai, šelakas per amžius buvo naudojamas rytuose lakui gaminti (kaip linų sėmenų aliejus pas mus). Išdžiūvęs šelakas yra inertinė medžiaga - jo neveikia drėgmė, pelėsis ir t.t. Vienas šelako minusų - jis labai greitai džiūsta ir todėl reikia tepti daug plonų sluoksnių, kas užima daugiau laiko; jo etanolio tirpalo gyvenimo laikas 12 mėn., taigi nereikia prisiruošti per daug tirpalo. Sausas šelakas gali gulėti neribotą laiką be jokių pakitimų.

Vienodus gaminius tepiau

2010-12-19- 19:44

Vienodus gaminius tepiau šelaku ir sėmenų aliejumi. Pastarasis patiko geriau, nes galima tepti karštu, kaitinti paviršių fenu, tepti pakartotinai. Galima virti aliejuje. Tuo tarpu, artipilnis šelako indas sukietėjo savaime ir teko išmesti.

Chellak - nelaidus drėgmei ir

2010-12-19- 20:05

Chellak - nelaidus drėgmei ir orui, pilnai užkemša visas medienos poras, tad nuo išorinių veiksnių saugo gerai. Tačiau kaip bet koks lakas turi trūkumą - drėgmei pro plyšelius patekus į medienos vidų, rankena brinksta ir lako paviršius eižėja. Laiku ir pilnai neišdžiovinus rankenos mediena gali šusti, nes pro šelaką "nekvepuoja". Beje, nuo medienos susitraukimo džiūvant šelakas neapsaugo. Todėl rankenoms padengti jeigu ir naudoti šelaką, tai geriau silikoninį (gėlio).
Vis tik pasaulinė praktika liudija, kad optimaliausias yra paprastas alyvavimas. ;)
O tam, kad pašalinti medienai būdingas savybes, paliekant tik faktūrą, naudojamas stabilizavimas.

Gal ir ne toj temoj,bet

2011-01-22- 15:01

Gal ir ne toj temoj,bet paklausiu. Jei šiandien nupjausiu slyvą,iš jos ispjausiu ruosinukus,sakykim,40x40x300,ir juos virsiu,ar juos išdžiovinus ant pečiaus ,jie neskilinės ?

Ant pečiaus skilinės ir

2011-01-22- 15:35

Ant pečiaus skilinės ir kraipysis. Tu pjauk su atsarga - 80x80x400. Geriau virtą medieną suvyniok į kelis sluoksnius laikraščių ir padėk kur ne per karšta - ant rūbų spintos pvz.

Na džiovinau kaladę malkinėj

2011-01-22- 15:54

Na džiovinau kaladę malkinėj tai suskilo beveik per visą ilgį,tai galvojau pjaustyt ruošinius,juos virti kelias valandas,tada kažkaip džiovint. Graži bjaurastis ta slyva,nors ir kaprizinga.:-)

Dasiai gali pjauti i tinkamus

2011-01-22- 16:55

Dasiai gali pjauti i tinkamus ruošinukus (tik pagal mane geriausias rošinukas- 25-30 x 45 x 130 )
ir virti. paskui ne ant pečiaus, o kaip sakę, ant spintos. Greičiau išdžius negu tas didžiulis gabalas ir dar įvyniotas. Pasiteisino ir ruošinuko minutinis pakepimas mikrobanginėje - iš 30 ruošinukų nei vienas neiskilo, i sėkmingai džiūsta.

Turiu raudonmedžio lentų po

2011-01-22- 18:03

Turiu raudonmedžio lentų po pusmetri ir supjaustęs 25x50x120 viriau aliejaus vaško ir kanifolijos tirpale iš 10vnt. 3 geri likusieji sprogo,nesuprantu kodėl medis metu 20 džiuvo drėgmes nulis,gal per daug perdžiuvęs.

Bijau kad perdidelėja

2011-01-22- 18:15

Bijau kad perdidelėja temperatūroje virėt. Man irgi panašiai buvo, tik su brangesniu medžiu :) Po tokio įvykio pradėjau termometrą merkti į aliejų. Kol drėgmės daug - daugiau kaip iki 120 neįkaista, o kai pradžiūsta, tai ir mažai kaitinant pradėjo spračiai temperatūa kilti. Pagal mane daugiau kaip 110-120 nereikia kaitint.

Ačiū už patarimą aš į

2011-01-22- 18:36

Ačiū už patarimą aš į temperatūra dėmesio nekreipiau,reiks išbandyti.

O mikrobangėj jei minutę

2011-01-22- 18:42

O mikrobangėj jei minutę kaitini,per kiek laiko išdžiūsta?

Vieną ruošinuka kaitinau 1min

2011-01-22- 19:01

Vieną ruošinuka kaitinau 1min ir kai visai atvėsdavo dar 30sek. Po to medis nebevaikščiojo ir neskilinėjo, bet kuo ilgiau sausai palaikysi tuo bus geriau :)
Atsakymo rašymas