Diskusijų forumai

www.peilininkai.lt

Dabar yra 2024-03-28- 18:29

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Forumo taisyklės


Čia kaupiami ir aptariami naujokų dažnai užduodami klausimai, atsakymų į kuriuos nėra bendrame DUK



Naujos temos kūrimas Ši tema užrakinta, jūs negalite redaguoti pranešimų arba atsakinėti į juos.  [ 115 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2009-12-08- 7:36 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

76-Svečias rašė:


Jeigu geležtės paviršius neturi gilių įbrėžimų ar kalimo žymių, įprastai šlifuojant ir poliruojant nuimamas iki 0,1 mm storio metalo sluoksnis iš kiekvienos geležtės pusės.



Rob Bayley gamina keletą peilių modelių ir visi jie gali būti priskirti prie taip vadinamų „bushcraft“ peilių – nedidelių, tvirtų, lauko sąlygomis lengvai pagalandamų ištisinių peilių, kurių geležtės ir rankenos forma pasižymi paprastumu ir universalumu.

Terminas
„bushcraft“ išpopuliarėjo kanadiečio išlikimo instruktoriaus Morso Kochanskio knygos „Šiaurės bushcraft“ (1987 m.) bei rašytojo Richardo Graves publikacijų dėka ir dabar šiuo terminu apibūdinamas gyvenimas laukinėje gamtoje, panaudojant minimalų kiekį šiuolaikinės įrangos ir įrankių. „Bushcraft“ turi daug bendro su "Išlikimo menu" (Survival skills), tačiau išsivystė į atskirą šaką, tapdamas laisvalaikio gamtoje praleidimo forma.

Taigi Robo Bayley peiliai pagaminti gerai ir atitinka visus „bushcraft“ reikalavimus, tačiau yra brangūs lyginant su kitais tokio tipo peiliais (
kurių gaminama labai daug ir įvairių). Kaip nebrangią ir Lietuvoje lengvai įsigyjamą tokio tipo peilių alternatyvą galima būtų paminėti pvz. Mora peilius. Jie nėra labai dailūs, bet savo funkciją atlieka ne ką blogiau. 



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 77-Svečias rašė: Sveiki,
StandartinėParašytas: 2009-12-08- 7:38 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

77-Svečias rašė:
Sveiki, norečiau paklausti apie viena peilių tipą. Ar Nepalo karių Gurkha'ų peiliai vadinami Khukuri (Khukri) yra priskiriami D klasės nešaunamiesiems ginklams? Jei taip, tai kokie yra įstatyminiai suvaržymai turint šį peilį? Pvz.: ar jį laikyti reikia specialaus leidimo, ar jį galima naudot kaip įrankį (nes šis pelis garsėja savo funkcionalumu) ir panašiai. Lauksiu atsakymo. Ačiū už dėmesį.


ukuri (supaprastintai - Kukri) klasifikuojami kaip dideli peiliai ir kaip bet kokie kiti peiliai (išskyrus svaidymui skirtus peilius) pagal Lietuvoje galiojančius norminius aktus šaltiesiems ginklams nepriskiriami. Pilnamečiams nereikia jokių specialių leidimų įsigyti, turėti ar naudoti šiuos peilius buitinėms reikmėms.

Kukri yra įdomūs kaip Nepalo nacionalinių peilių pavyzdys, bet vertinant praktinį panaudojimą, šio tipo peilių funkcionalumas Lietuvos sąlygomis neprilygsta tokio pat dydžio tradiciniams peiliams ir pas mus kukri gali būti realiai pritaikomi tik kaip dideli stovyklavimo peiliai-kapoklės.




Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 78-Svečias rašė: sveiki
StandartinėParašytas: 2009-12-08- 7:39 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

78-Svečias rašė:
sveiki noreciau paklausti ar galima naudoti peilio gamybai justinio gaterio piela ir koks jos kietumas jei mazai ar galima ja grudinti dekui


Juostinio gaterio (medienos pjovimo staklių) pjūklai pasižymi tuo, kad yra ploni, siauri ir lankstūs. Jie gali būti dviejų rūšių – anglingo plieno ir bimetaliniai. Anglingo plieno juostos kietumas būna 42-47 HRC, o dantys grūdinami iki 62-67 HRC. Bimetalinė juosta gaminama iš stipriai legiruoto plieno, o dantys atskirai gaminami iš kietmetalio ir privirinami prie juostos.

Bimetalinės pjūklo juostos peilių gamybai netinka (dėl mažo anglies kiekio jų neįmanoma užgrūdinti), o anglingo plieno juostas galima būtų panaudoti peilių gamybai (papildomai užgrūdinant), tačiau reikia turėti omenyje, kad juostinių pjūklų storis tėra apie 1 mm, taigi normaliam peiliui per mažas.




Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-08- 7:42 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

79-Svečias rašė:
Laba diena , Norėčiau paklausti jūsų patarimo apie galąstuvą .Turiu įvairių lenktinių bei ištiestinių geležčių peiliukų mažų bei didelių ,plienai:440,420HC,S30V.Internete užtikau toki galąstuvą : Bet jis tiktų nevisiems peiliams ,nes negali galąsti dantytų geležčių. Yra kitas galąstuvas kuris gali galąsti dantytas geležtes ,bet jis nedeimantinis : Gal gatėtumėte patarti kuris iš šių galąstuvų man labiau tiktų ar gal žinote kokį neblogą man tinkanti galąstuvą už panašia kainą. Iš anksto dėkoju.


Apie rekomenduojamus galąstuvus ir galandinimo jais ypatybes jau ne kartą rašėme.

Jeigu neketinate pergalandinėti peilių kitu kampu, iš šių dviejų įrenginių galite rinktis bet kurį, nes įprastam pagalandinimui užteks ir keramikinių galąstuvų. Deimantiniai galąstuvai yra kiek agresyvesni, bet turi trūkumą – su laiku deimantinis paviršius nusitrina. O dantytų ašmenų pagalandinimui skirtą deimantinį ar keramikinį galąstuvą galima nusipirkti papildomai, nes parduodami jie ir atskirai.

Iš esmės – svarbu ne tiek galąstuvas, kiek galandinimo įgūdžiai. Su patirtimi palaipsniui atsiranda suvokimas ką, kaip ir kuo geriau galąsti. O pradėti mokyti galąsti galima su bet kokiu galąstuvu



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 80-Svečias rašė: Sveiki,
StandartinėParašytas: 2009-12-08- 7:45 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

80-Svečias rašė:
Sveiki, norejau paklausti kur galeciau kreiptis del tokios geleztes pagaminimo is RWL plieno


Lietuvoje tokią geležtę galima išjauti ir nufrezuoti daugelyje metalo apdirbimo įmonių, o dėl grūdinimo siūlome tartis su Meistru Tomu Kučiausku (GIKO), nes mūsų žiniomis tik jis turi patirties grūdinant šį plieną.



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:17 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

81-Svečias rašė:
Norėčiau sužinoti, ar įmanoma per jus atsisiusti plieno juostą geležtei (su termoapdirbimu)? Internete ieškojau bet (matyt dėl nulinių anglų kalbos žinių) neradau kas prekiautų plienų 440C ats-34 ar panašaus plieno juostomis. Brisa.fi kiek suprantu irgi prekiauja tik jau pagamintomis geležtėmis. Lietuvoje iš plieno juostų prieinama praktiškai tik praktiškai tik firmos Nook Ltd - obliavimo peiliai. Bet plienas deja minkštokas, nor ir deklaruojamas kietumas 58-60 pagal rokvelo skalč. Su pagarba,


Obliavimo peiliams selektyviai kiečiau užgrūdinama gali būti tik ašmenų zona, o likusi geležtės dalis paliekama minkštesnė, todėl pasigaminus peilį, tokią geležtę reikėtų grūdinti papildomai.



Brisa.fi prekiauja ne tik geležtėmis, bet ir įvairaus plieno sortimentais. Kaip taisyklė, plienas parduodamas negrūdintas, o grūdinamos jau paruoštos geležtės. 

Ieškant plieno pardavėjų, reikia atsižvelgti į plieno rūšies pavadinimą toje šalyje, kurioje atliekate paiešką.

Pvz. plieno 440C atitikmuo pagal Rusijos standartą yra plienas 110X18, Vokietijoje - 1.4125 (ES – X105CrMo17) ir N690 (Bohler), Švedijoje – 19C27 (Sandvik). 

Plieno ATS-34 analogai: rusu – 100X15M, vokiečių – 1.4111 (ES – X110CrMoV15), amerikiečių – 154CM ir 14-4CrMo (Latrobe) bei švedų miltelinis plienas RWL-34 ir amerikiečių CPM-154.



Surandant ir įsigyjant peilininkystei reikalingas medžiagas, Peilininkų asociacija tarpininkauja tik savo nariams. Kadangi nesate narys, Jums galime padėti pateikdami keletą patikrintų nuorodų į pardavėjus, vykdančius mažmeninę plieno prekybą:

http://www.jatagan.eu/

http://www.usaknifemaker.com/

https://www.nordellknives.com/

https://www.nordellknives.com/

https://ssl.kundenserver.de/

http://www.mein-onlineshop.org/





Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 82-Svečias rašė: Sveiki,
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:19 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

82-Svečias rašė:
Sveiki, noreciau suzinoti kaip teisingai nuvaskuoti peilio rankena ir koks vaskas tam tiktu,kaip vyksta visas vaskavimo procesas.


Medinėms peilio rankenoms vaškuoti tinka bet koks gyvulinio ar augalinio vaško pagrindu pagamintas medinių paviršių blizgiklis ar specializuoti vaškavimo mišiniai skirti medienos priežiūrai. Vaškavimo procedūra priklauso nuo naudojamo mišinio ir dažniausiai būna nurodyta to mišinio naudojimo instrukcijoje.

Galima ir pačiam pasigaminti vaškavimo mišinį iš natūralaus vaško, terpentino ir gryninto augalinio aliejaus (pvz. sėmenų, aguonų ar pan.). 10 daliu vaško ir 1 dalis aliejaus ištirpinama ant silpnos ugnies ir atsargiai atskiedžiama terpentinu iki skystos grietinės konsistencijos. Pilnai suformuota ir nušlifuota peilio rankena pašildoma orkaitėje ir įmerkiama į paruoštą mišinį kelioms valandoms. Išėmus, mišinio perteklius nuo rankenos paviršiaus nubraukiamas ir paliekama džiūti keletą dienu. Išdžiuvusi rankena minkštos medžiagos skiaute lengvai nupoliruojama iki blizgesio.

Taip vaškuoti galima ir impregnuotas rankenas.



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:23 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

83-Svečias rašė:
laba diena, nesenai isigijau peili kershaw bear hunter 2, plienas AUS-8A. noreciau placiau suzinoti apie si pliena, jo charakteristikas, i dar kokius plienu markes panasus? dekui uz atsakyma.


Plienas AUS-8A gaminamas Japonijoje. Jo sudėtis ir palyginimas su panašaus lygio plienais:



lentele-83.JPG



Pagal anglies kieki japoniškąjį AUS-8A galima butu prilyginti amerikiečių 440A ir kiniečių 8Cr14MoV, tačiau AUS-8A turi daugiau legiruojančių priedų - nikelio ir molibdeno, todėl savo savybėmis artimesnis kiek aukštesnės klasės plienams, pvz. 440B ar 95X18.

Visumoje tai pakankamai atsparus korozijai ir plastiškas plienas, kurį teisingai užgrūdinus pasiekiamas neblogas ašmenų kietumas - iki 60 HRC. Ašmenys iš AUS-8A nėra labai atsparūs dilimui, tačiau lengvai galandasi bet kokiu galąstuvu, kas patogu lauko sąlygomis.



Kershaw terminį plieno apdorojimą visada atlieka gerai, todėl „Bear hunter II“ su geležte iš AUS-8A ir profiliuota rankena iš Poliamido – geras pasirinkimas ieškantiems praktiško ir nebrangaus universalios paskirties peilio.

Na, o kam nepatinka profiliuotos rankenos, artimiausia alternatyva būtų kiek brangesnis Rusijos gamintojo Kizlyar peilis „Sterch-1“. Tik Kizlyar`o terminis plieno apdorojimas kartais „šlubuoja“...


 



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:25 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

84-Svečias rašė:
kaip apdirbt odine rankena po suklijavimo ir galutinai ja paruost naudojimui

kuom idirbt is berzo tosies rankena pries jos naudojima


Odinė rankena po suklijavimo apipjaustoma peiliu (jeigu tai nebuvo padaryta prieš suneriant odos skiautes), o po to ją galima apdirbti mažėjančio rupumo dildėmis ir švitriniu popieriumi.

Gerai suspaustos rankenos iš odos ar tošies pieš naudojimą niekuo apdoroti nereikia, nes tuomet tiek oda, tiek tošis praras savo natūralią išvaizdą ir savybes, dėl kurių yra naudojamos rankenoms.

Išimtinais atvejais, kai būtina papildomai apsaugoti odinę rankeną nuo greito įmirkimo, ją galima nutepti ar nupurkšti natūralios odos priežiūrai skirtais impregnantais, kuriuose yra vaško (pvz.
„Kiwi“ ar „Erdal“). Jeigu impregnantai skirti juodai ar rudai avalynei, jie atitinkamai nudažys ir peilio rankenos odą.

Stipriai susitepusi odinė ar tošinė rankena nesunkiai atnaujinama pašveitus ją švitriniu popieriumi.



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 85-Svečias rašė:
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:26 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

85-Svečias rašė:
Sveiki,norėčiau pirkti medžioklinį peilį,kiek kainuotų ir ar galima gauti jį Panevėžyje,jei ne,tai galiu atvykti į vietą,tik nurodykite tikslų adresą.


Medžioklinių peilių yra labai įvairių ir kainos jų labai skirtingos.

Panevėžyje medžioklinių peilių galit pasiteirauti
UAB VOLLIT ginklų ir medžioklės reikmenų parduotuvėje Kudirkos g. 3.

Arba atvykite į Vilnių ir čia esančiose
parduotuvėse tikrai rasite iš ko pasirinkti.



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 86-Svečias rašė: Sveiki,
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:27 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

86-Svečias rašė:
Sveiki, nusipirkau peili, taciau be maksciu. Ar galetumete patarti, kur Lietuvoje arba net Vilniuje butu galima isigyti odos, tinkamos peilio maksties gamybai? Is anksto dekoju.


Vilniuje odos peilių makštų gamybai galima nusipirkti parduotuvėje "Ašmenys", o taip pat pabandykite pasiteirauti įmonėse, gaminančiose odos gaminius, pvz. "Iljos manufaktūra" ar kt. panašiose.



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: 87-Svečias rašė: Sveiki,
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:28 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

87-Svečias rašė:
Sveiki, norėčiau paklausti kur galima būtų įsigyti svaidomųju peilių ?


Vilniuje peiliu svaidymui ieškokite parduotuvėse "Vilniaus ginklai" ir "Olivje suvenyrai". Taip pat retkarčiais būna "Rovanos" parduotuvių tinkle.

Primename, kad pagal Lietuvoje galiojančius norminius aktus, svaidymui skirti peiliai priskiriami „D“ kategorijos šaltiesiems ginklams, kuriuos įsigyti ir turėti leidžiama asmenims nuo 18 metų.


 



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:29 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

88-Svečias rašė:
Sakykite, koks būtų geras galąstuvas pagaląsti "Villeroy & Boch" firmos peiliams? Girdėjau, kad yra neblogas iCOOK™ taip pat Tupper Ware peilių galąstuvai. Norėčiau sužinoti ką pasirinkti, apie kitus gamintojus ir t.t.


Visus galąstuvus, tinkamus virtuvinių peilių galandinimui, sąlyginai galima suskirstyti į „švelnius“ ir „agresyvius“. „Švelnūs“ galąstuvai kaip taisyklė reikalauja patirties į bent minimalių įgūdžių jais naudotis, tačiau peiliai nuo tokių galąstuvų beveik nenukenčia, nes šiais galąstuvais nuo peilio asmenų nudrožiama labai nedaug metalo. O „agresyvūs“ drožia greitai ir grubiai, tačiau tokiais galąstuvais yra lengva naudotis, nes jie specialiai suprojektuoti neįgudusiam vartotojui.

Gero plieno peiliai turėtų būti galandami tik „švelniais“ galąstuvais, o jeigu peilių nereikia ar nenorite tausoti, juos galima galąsti bet kaip ir bet kuo.

Jūsų paminėti iCOOK™ bei Tupper Ware peilių galąstuvai priskirtini „agresyvių“ galąstuvų kategorijai, o turint omenyje, kad "Villeroy & Boch" firmos peiliai užgrūdinti paviršutiniškai, labai greitai sudroš kietąjį paviršinį peilių geležčių sluoksnį ir peiliai iš esmės bus sugadinti.

Be to, galąsti peilius reikia tik tuomet, kai jų aštrumo nebeįmanoma atstatyti specialiu aštrinimo strypu (dar vadinamu „musatas“, kuris dažniausiai komplektuojamas su geresnių peilių rinkiniais arba parduodamas papildomai). Apie tai, kam reikalingas „musatas“ ir kaip juo naudotis, jau
rašėme.

Kadangi "Villeroy & Boch" firmos peiliai yra vidutinės kokybės, kasdieniam naudojimui rekomenduojame naudoti ne galąstuvus, o keramini aštrinimo strypą - "musatą", kuris ne tik palaikys aštrumą, bet ir prailgins šių peilių tarnavimo laikotarpį.



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:30 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

89-Svečias rašė:
sveiki jau nuo mazens domiuosi peiliais ir ne seniai pradejau juos pats gaminti gal galetumete siek tiek prasviest apie metalo grudinima? girdejau kad kekvienam metalui yra atskira grudinimo technologija... asmenys darau is varikliniu voztuvu kaldinu pats tik nenusimanau apie grudinima...


Variklio vožtuvai gaminami iš legiruotų, daugiau ar mažiau atsparių korozijai ir karščiui plienų. Anglies juose paprastai būna nedaug, nes vožtuvai patiria dideles dinamines apkrovas ir todėl plienas vožtuvams pirmiausia turi būti atsparus smūgiams. Kaldinant plieno paviršių žinoma galima įanglinti, tačiau nukalus geležtę iš gero „peilinio“ plieno (pvz. ATS-34 ar pan.), ji aplenktų bet kokį vožtuvą be konkurencijos. Tik reikėtų žinoti, kad kuo daugiau anglies ir legiruojančių elementu yra pliene, tuo jį sudėtingiau kalti.

Vožtuvams naudojamų mažaanglių stipriai legiruotų plienų grūdinimo temperatūros svyruoja apie 950-1100*C, atleidimo temperatūros - 200-500*C. Plienų išlaikymo laikas aukštoje temperatūroje taip pat skiriasi nuo kelių iki keliasdešimt minučių. Intervalas labai platus, dėl to pasakyti, kaip grūdinti konkretų vožtuvą neįmanoma nežinant plieno markės arba bent to plieno chemines sudėties.

Nebent galima bandyti grūdinti daug kartų vis didinant temperatūra 10-20*C kol gaunamas kiek didesnis nei reikia kietumas, o po to atleisti maždaug 1 val. prie 180-200*C. Galima atleidinėti ir buitinėje orkaitėje prieš tai pamatavus jos temperatūrą. Tačiau šis būdas tinka tik tuo atveju, jei tikslas - eksperimentuoti.

Norint padaryti kuo geresnę geležtę, ją būtina teisingai užgrūdinti, o tam vis tik reikėtų tiksliai žinoti plieno markę.



Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2009-12-09- 4:33 
Atsijungęs
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-01-08- 9:58
Pranešimai: 217
Miestas: Vilnius

90-Svečias rašė:
laba diena

tiesiog noreciau suzinoti ar vilniuj galima kur rast peiliu svaidymo uzsiemimus kokius burelius


Apie burelius Vilniuje, kuriuose vyktų tik peilių svaidymo treniruotės, duomenų neturime.

Mūsų žiniomis, kartu su kitais profiliniais užsiėmimais, svaidyti peilius mokoma klube „Antikos karys“, Kovos klube bei Vilniaus Tradicinio Aikido Aiki Budo Kempo Centre.

Apie tai jau rašėme atsakyme į 44 klausimą:

http://www.knives.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=0



 



Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Ši tema užrakinta, jūs negalite redaguoti pranešimų arba atsakinėti į juos.  [ 115 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Pereiti į:  
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007