Atkreipiau dėmesį, kad mano moteriškės (nesupraskit neteisingai - turiu omenyje žmoną ir dukras
) vienais virtuviniais peiliais naudojasi dažniau, o kitais beveik niekada...
Po nedidelės apklausos, kuri papildė mano stebėjimus, bent jau savo šeimoje galiu daryti išvadą, kad "geras virtuvinis peilis" = "patogus peilis".
Tam didžiausią įtaką turi peilio dydis ir svoris, geležtės forma ir rankenos medžiaga.
O štai geležtės geometrija ir plieno kokybė joms visiškai nerūpi.
Galiu tai paaiškinti tik tuo, kad visi virtuviniai peiliai pas mus visada pjauna. Ar blogiausiu atveju - visada yra nors vienas aštrus peilis.
Bet manau, kad jeigu mano moteriškėm tektų pačiom užsiimti peilių galandimu - jų prioritetai gerokai pasikeistų ir jos atkreiptų dėmesį ir į geležtės geometriją, ir į plieno kokybę. Juk būtent tai apsprendžia, kaip greitai atšimpa peilis. Ir kaip greitai jį galima vėl užaštrinti.
Dabar gi vartotojiškos savybės apsiriboja "paėmiau-atpjoviau-padėjau". Ir čia paklausiausi vidutinio dydžio ir nedideli peiliukai su plonomis geležtėmis, paprastų formų kieto plastiko rankenomis. O didelių, sunkių ir plačiomis geležtėmis virtuvinių peilių mano moterys nemėgsta. Nors aš pats dažniau naudoju būtent tokius.
Įdomu, kaip yra pas jus - kokie peiliai dažniausiai naudojami?
Ir kas juos galanda?