Aurimas.D rašė:
Manau, visiems būtų įdomu ir naudinga kažką daugiau apie juos sužinot.
Keraminiai peiliai gaminami iš Cirkonio dioksido su stabilizuojančiais priedais.
Cirkonio dioksidas (ZrO2) arba tiesiog cirkonis - tai gan retas mineralas, moksliškai vadinamas Badeleitu.
Į miltelius sutrintas cirkonis sausai presuojamas ir aukštoje temperatūroje sukepa į vientisą medžiagą. Pagal dėšimtbalę Moso kietumo skalę, cirkonio kietumas yra 8.5 (palyginimui: grūdinto plieno - apie 6, deimanto - 10). Trapumui sumažinti dedami priedai - magnio, kalcio ar itrio oksidas. Taip pat gali būti dedami dažikliai ir kiti technologiniai priedai.
Taigi kalbant apie keramikos kokybę, daug kas priklauso nuo gamintojo ir čia situacija panaši kaip ir su plienų sudėtimi - mišinio sudėtis ir technologinis gamybos procesas apsprendžia savybes.
Tolesnė gamyba panaši į įprastų peilių: ant deimantinio diskinio galąstuvo suformuojami nuolydžiai, ant įkotės išliejama rankena ir peiliai užgalandami.
Dėl naudojimo.
Keraminiai peiliai kietesni už plieninius ir žymiai atsparesni dilimui, tad ilgiau išlieką aštrūs. Tačiau gamintojui net ir optimaliai parinkus stabilizuojančius priedus bei gamybos technologiją, keraminių peilių geležtės yra žymiai trapesnės už plienines, todėl reikėtų vengti staigių smūgių, šoninių apkrovų ir lenkimo.
Taip pat reikia vengti kietų pjaustymo paviršių, nes kokie bebūtų kieti, keraminiai peiliai vis viena bunka. O pagaląsti juos žymiai sudėtingiau, nei plieninius.
Apibendrinant.
Jeigu keraminius peilius naudosite minkštiems produktams ir elgsitės su jais atsargiai - jie tarnaus gerai ir ilgai. Tačiau kol kas keraminiai peiliai dar negali visiškai pakeisti plieninių peilių, o tik perima dalį jų funkcijų, todėl sakyčiau, kad keraminiai peiliai - tai neblogas virtuvinių peilių rinkinio papildymas.