2011-11-23- 17:11
2011-11-23- 17:13
Gal kad atsiranda galimybė pagaminti smulkiagrūdį plieną, turintį didesnį, bei vienodžiau pasiskirščiusį, anglies ir kitų naudingų priemaišų kiekį?
2011-11-23- 17:18
ek rašė:Gamybos principas:
1. Dujinė plieno atomizacija (itin smulkių miltelių suformavimas purškiant išlydytą legiruotą plieną įkaitintomis inertinėmis dujomis.
2. Gautų miltelių izostatinis supresavimas į ruošinius.
ek rašė:privalumai:
Didesnis izotropiškumas, smulkiagrūdiškumas, tolygesnis ir kargbidų ir legiruojančių elementų pasiskirstymas ir geresnis įsisavinimas (pvz. ZDP189 su 3% anglies miltelinės technologijos dėka išlaiko plieno savybes t.y. netampa ketumi).
2011-11-23- 17:25
2011-11-23- 17:44
Normaliai plienas kada gaminamas iš didelės išlyditos plieno masės ilgai aušta. Ilgas plieno aušinimas leidžia susiformuoti didesniems chromo ir geležies karbidu kristalams. Tai neigiamas reiškinys ar kitaip tariant silpnoji vieta kada plienas patiria šonines apkrovas ar laužimą. Miltelinė technologija leidžia to išvengti ir skysto plieno mašės nupurškimas duju pagalba leidžia greitai ataušinti pliena suskaidant i smulkius 0,1mm dydžio šaratukus. Supresuojant tokia šaratuku masę terminio apdorojimo metu gauname lygesnį legiruojančių elementu pasiskirstymą pliene. bet svarbiausia gaunasi smulkiagrudžiai karbidų kristalai ir plieno kietumas pasiekiamas 1-2HRC didesnis.
2011-11-23- 17:56
_Vladas_ rašė:Tuomet dar paklausiu: o kas tas yr - "izostatinis supresavimas"?
2011-11-23- 18:56
_Vladas_ rašė:Tuomet dar paklausiu: o kas tas yr - "izostatinis supresavimas"?
_Vladas_ rašė:Labai gerai, bet dar vieno šios technologijos privalumo, o kartu ir esminio skirtumo nuo tradicinių būdų, nepaminėjai.
2011-11-23- 21:55
ek rašė:Kaip suprantu, tolygus presavimas iš visų pusių (t.y. ne kryptinis/vektorinis). Kaip technologiškai tai realizuojama metalurgijoje, neturiu žalio supratimo, o supaprastintai įsivaizduoju maždaug kaip spaudimą elastingoje guminėje pūslėje
Tony rašė:Normaliai plienas kada gaminamas iš didelės išlyditos plieno masės ilgai aušta. Ilgas plieno aušinimas leidžia susiformuoti didesniems chromo ir geležies karbidu kristalams.
2011-11-23- 22:45
_Vladas_ rašė:O be to, kai plienas gaminamas iš didelės išlyditos plieno masės, kas dar neigiamo vyksta (kas praktiškai nevyksta miltelinės technologijos metu) ?
2011-11-23- 22:48
2011-11-23- 23:19
GAdas rašė:_Vladas_ rašė:O be to, kai plienas gaminamas iš didelės išlyditos plieno masės, kas dar neigiamo vyksta (kas praktiškai nevyksta miltelinės technologijos metu) ?
Paviršiaus oksidacija ir šlako išsiskyrimas? > Miltelinėje technologijoje eliminuojamas deguonis.
Teisingai - miltelinėje technologijoje eliminuojamas deguonis. *taip*
Tačiau liejant tradiciniu būdu, dėl sąlyčio su oru, oksidacija vyksta ne tik paviršiuje.
Ričardas.K rašė:- skystame pliene visada ištirpsta tam tikras kiekis deguonies, kuris suteikia plienui trapumą. Todėl deguonį iš plieno reikia pašalinti Milteliniu būdu gaminant detales, metalo nereikia iš pradžių išlydyti, o po to lieti. Gaunasi, kad medžiaga smulkėja nesikeičiant jos cheminiai sudėčiai t.y. deguonis nebetrukdo.
Taip, del sąlyčio su oru plieno lydinyje vyksta oksidacijos procesai ir į sudėtį patenka pašaliniai elementai. Bet ne tik deguonis.
Taip, liejant tradiciniu būdu plienas įgauna papildomą trapumą. Bet ne dėl deguonies sudėtyje, o dėl oksidacijos ir perkaitimo.
Taip, miltelinės technologijos dėka proceso metu nesikeičia plieno sudėtis. Tačiau nesikeičia ir struktūra, t.y. ji nesmulkėja. Kokia susiformavo išpurškus - tokia ir lieka sukepinus. Norint keisti struktūra - būtinos papildomos operacijos. Pvz. valcavimas, kalimas etc.
Reziumuojant, sakyčiau, kad visiškai išsamiai neatsakė niekas, bet kolega Ričardas K. šį kartą buvo arčiausiai. Ar perleisti prizą - palieku spręsti Tomui.
O čia jo paruoštas atsakymas:
Tomas rašė:Kokia yra miltelinių plienų gamybos esmė, arba dėl ko atsiranda plieno savybių pagerėjimas jį gaminant milteliniu būdu?Atsakymas:1.Plienas pereidamas iš skystos būsenos į kietą nesusiliečia su oru2. Plienas perkaitinimo būsenoje išbūna tik sekundės dalis, dėl to nespeja pablogėti struktūra dėl parkaitinimo.Jau seniai žmonės išmoko tiglyje išvirti gan geros kokybės plieną, bet iš tiglio plienas dar turi nukeliauti į formą ar valcavimo staklyną ir ten virsti plieno gaminiu. Metalurgai sako: auksas krosnyje, sidabras latake, š... formoje. Pasakymas gan tikslus, nes plienui keliaujant lataku jis liečiasi su oru, vyksta intensyvi oksidacija, degimo produktai savo ruožtu toliau sąveikauja su skystu plienu ir užverda tikra pekla. Piene atsiranda daug priemaišų. Galų gale plienas formoje ir apie 1500*C pradeda kristalizuotis. Visi žinome, kad plieną perkaitinus, jis tampa trapus. Bet tik ką susikristalizaves plienas norom nenorom turi išbūti perkaitinimo temperatūroje tam tikrą laiką kol atvėsta iki nekenksmingos kalimo ar valcavimo temperatūros. Būtent tuo metu plieno struktūra labai užauga ir pasidaro netolygi. Struktūrą labai pagerina plieno karštas kalimas ar valcavimas, bet šiuo būdu problema išsprendžiama tik iš dalies.Miltelimė technologija.Skystas plienas azoto dujomis išpurškiamas kaip dažai iš pulvizatoriaus. Pienas neturi kontaktsu oru ir kristalizuojasi per sekundės dalis. Plieno milteliai iš karto krenta į metalinę kapsulę (pvz. vamzdis užvirintu galu), užpildyta kapsulė sandariai uždaroma ir keliauja į krosnį, kur įkaitinama iki kalimo temperatūros. Krosnyje sukeliamas labai aukštas dujų slėgis ir visa plieno pripildyta kapsulė suslegiama ir ... visi milteliai susivirina kalvišku būdu, tik nekalant, o spaudžiant. Iš gauto plieno gabalo toliau kalama ir valzuojama tai, ko reikia.
2011-11-24- 2:41
ek rašė:Didesnis izotropiškumas, smulkiagrūdiškumas, tolygesnis ir kargbidų ir legiruojančių elementų pasiskirstymas ir geresnis įsisavinimas (pvz. ZDP189 su 3% anglies miltelinės technologijos dėka išlaiko plieno savybes t.y. netampa ketumi).
2011-11-24- 3:47
2011-11-24- 4:06
Tomas rašė:Vieną dalį teisingai atsakė daug kas, kitą – Tony vienintelis.Ričardas K. paminėjo, kad gaminamos detalės, o ne plienas (miltelių sukepinimo technologija), todėl jo atsakymo nepriimu.Prizą skirti siūlau Tony.
2011-11-24- 9:24
Peiliukas tuoj taps pereinamuoju prizu, kaip kokia taurė