Viskas apie virtuvinius peilius ir naudojimąsi jais...
Atsakymo rašymas

Kam skirti tokie peiliai?

2013-02-06- 13:25

Sveiki,

Taip jau nutiko, kad ėmiau ir „susirgau peiliais“. Esamų Fiskariukų praėjo neužtekt, norisi geriau. Pradėjau skaityt forumą, rinktis, skaičiau, skaičiau ... ir vis tiek liko daugybė klausimų. Tad būtų įdomu išgirsti jūsų nuomonę.
Yra daugybė virtuvinių peilių tipų su gana aiškia paskirtim ir formų/savybių privalumais, kaip duonos, filė, mažas lupimo, virėjo. Tačiau yra peilių kurių paskirtis man visiškai neaiški - taip vadinami „carving“, „utility“, „slicing“, arba dar vadinami „universal“ ar „kitchen“
geležtės ilgio nuo 12 cm iki 24 ar daugiau, daug siauresne geležte nei virėjo. Tad klausimas - kokiose situacijose jie yra geriau nei tiesiog virėjo peilis, gal jie pritaikyti kažkokiai specifinei pjaustymo technikai ar specifiniams produktams? Gal plonam pjaustymui? Jie turi lygesnę apačią nei klasikiniai
šefo - bet dėl savo svorio tikrai nepritaikyti kapojimui. Ypač keistai atrodo jei lygini vienodo ilgio pvz 20cm šefo ir slicing peilius - kur mažesniojo privalumas? Nes lyg ir intuityviai
žiūrint, platesnė geležtė laikosi patikimiau tarp pirštų, kai laikai „pinch grip“ būdu. Aš diletantas ir tik pradedu mokytis naudotis peiliais, tad įdomu.
Kaip pavyzdį tokių peilių pateikiu gero gamintojo ir tikriausiai geros serijos peilius:
http://www.wusthof.ca/desktopdefault.as ... ories-210/
ir palyginimui tie patys tik jau virėjo (*atnaujinta nuoroda*):
http://www.wusthof.ca/desktopdefault.as ... ories-210/
Taip pat klausimas dėl ašmenų su išskobtomis kišenėlėmis (kad neliptų produktai?) - ar tokie peiliai neturi tendencijos trumpiau tarnauti - t.y., kai sulaiku nuglasiu geležtę iki ten kur jau tos kišenėlės prasideda jis nepataps netyčia dantuotas?

Nuorodos palyginimui vienodos

2013-02-06- 15:32

Nuorodos palyginimui vienodos :(

Kad suprasti atskirų peilių

2013-02-06- 16:54

Kad suprasti atskirų peilių paskirtį, pirmiausia reikia susipažinti su įvairių maisto produktų ruošimo technologija. Nes būtent tai apsprendžia kodėl vienas ar kitas peilis yra toks koks yra:
 

 
Jeigu glaustai, tai šefo peilis orientuotas į produktų smulkinimą ant lentos, todėl platesnis. Peiliai išpjaustymui bei pjaustymui - siauresni, o geležtės forma priklauso nuo to, ar peilis skirtas žaliai mėsai, keptai, ar vytintai, žuvims, žvėrienai ar paukštienai, mėsos darinėjimui ar nukaulinimui. Yra peiliai daržovėms ir peiliai vaisiams, peiliai minkštam sūriui ir peiliai kietam sūriui, peiliai dekoravimui ir universalūs peiliai įvairiems smulkiems darbams.
Specializuotame peilių rinkinyje gali būti iki kelių dešimčių skirtingų peilių bei pagalbinių įrankių:
 

 
Beabras rašė:Taip pat klausimas dėl ašmenų su išskobtomis kišenėlėmis (kad neliptų produktai?) - ar tokie peiliai neturi tendencijos trumpiau tarnauti - t.y., kai sulaiku nuglasiu geležtę iki ten kur jau tos kišenėlės prasideda jis nepataps netyčia dantuotas?

Netaps. Teisingai pagamintas ir tinkamai galandant toks peilis tarnaus kelioms kartoms. ;)

Re: Foruminis-2019

2019-03-10- 8:47

Loptar rašė:
_Vladas_ rašė:Universalus todėl, kad gaminant maistą tokiu peiliu galima pakankamai patogiai atlikti visus darbus.
Virtuvės profesionalų tokio formato peiliai vadinami "petty" arba "kitchen utility". :google:
Suprantantiems angliškai: 9 geriausi Petty arba Kitchen Utility namų ir PRO virtuvėje.

Vat tavo parodyti, tikrai universalūs, t.y. bile kaip suėmus, pirstai netrukdo pilnai pjauti -> ašmenys visada žemiau pirštų.
Lino gi, nėr kaip pjaustyt ant lentelės, nes pirštai bus žemiau ašmenų, todėl teks kelt rankeną į viršų -> mažėja ašmenų ilgio panaudojamumas. čia gal labiau "fileinikas"?

Šiemet jau nubalsuota, tačiau tai gali likti idėja kurių nors ateinančių metų foruminiui.

Re: Foruminis-2019

2019-03-10- 19:35

Desantas rašė:
Loptar rašė:
_Vladas_ rašė:Universalus todėl, kad gaminant maistą tokiu peiliu galima pakankamai patogiai atlikti visus darbus.
Virtuvės profesionalų tokio formato peiliai vadinami "petty" arba "kitchen utility". :google:
Suprantantiems angliškai: 9 geriausi Petty arba Kitchen Utility namų ir PRO virtuvėje.

Vat tavo parodyti, tikrai universalūs, t.y. bile kaip suėmus, pirstai netrukdo pilnai pjauti -> ašmenys visada žemiau pirštų.
Lino gi, nėr kaip pjaustyt ant lentelės, nes pirštai bus žemiau ašmenų, todėl teks kelt rankeną į viršų -> mažėja ašmenų ilgio panaudojamumas. čia gal labiau "fileinikas"?

Šiemet jau nubalsuota, tačiau tai gali likti idėja kurių nors ateinančių metų foruminiui.

Kad neapkrauti pašalinėmis diskusijomis foruminio temos, pokalbį perkėliau ir replikuosiu čia: virtuvinių peilių skirstymas pagal paskirtį/specializaciją yra gan sąlyginis, nes specializuotų peilių parametrai būna tiek skirtingi, kad priskyrimas vienam ar kitam tipui neretai priklauso nuo gamintojo (ar naudotojo) fantazijos.
Ko gero populiariausias yra toks skirstymas:

full-set-kitchen-knives.jpg


Kalbant apie universalų/utility/petty, jo tikslinė paskirtis - smulkūs, precizinio pjovimo reikalaujantys darbai tiek rankose, tiek ant lentos. Tai apsprendžia vidutinį ilgį (90-170 mm) ir vidutinį plotį (20-30 mm). Taigi daugeliu atveju universalaus peilio geležtė elementariai per siaura, kad būtų galimybė pjauti ant lentos visais ašmenimis ir nesiremti pirštais (net kai geležtė platesnė už rankeną). Juo labiau, kad kaip ir minėjau, tai nėra pagrindinė šio tipo peilių paskirtis.
Pjaustymui ant lentos skirtas "šefo" (ar patrumpintas variantas - "santoku") peilis ir būtent jam svarbu, kad pirštai nesiremtų pjaunant iki pat kulno/apsaugos.
O universalus turi būti patogus preciziškai manipuliuoti rankose. Jeigu reikia, juo galima perpjauti/atpjauti ir ant lentos. O esant reikalui ant lentos išnaudoti visą ašmenų ilgį, pjaunama paprasčiausiai ant lentos krašto, kad rankena būtų už lentos ir pirštai nesiremtų.
Tipinio "universalaus" pvz.:

Akciinis-Maxima.jpg


Ir palyginimui - @Linuks "universalas":



Esminių tipologinių skirtumų tarp jų aš nematau. 8(

Re: Kam skirti tokie peiliai?

2019-03-10- 20:03

Tipiskuose virtuviniusose nebuna skyles rankenoj templiakui . :/ todel sis jau isskirtinis :bravo:

Re: Kam skirti tokie peiliai?

2019-03-10- 20:10

Na, taip, tie @Linukso peiliai, kurie skirti tik virtuvei, - be kiaurymių. ;)

Re: Foruminis-2019

2019-03-12- 8:39

_Vladas_ rašė:<...>
Esminių tipologinių skirtumų tarp jų aš nematau. 8(

Tai Tavo minimu atveju esminių ir nėra :)
Mano pastebėjimas buvo tiesiog skirtas ašmenų/rankenos linijų santykio dizaino ypatybėms.
Aš nuo seno turiu tokį BergHOFF rinkinuką, ir iš tiesų, 1, 2 ir 4 nuo viršaus naudojami dažniausiai. Nors aš pats labiau naudoju kitokius peilius. Tai nežiūrint į tai, kad rankenos per slidžios, jei ranka drėgna, ašmenų linija žemiau rankenos, todėl be problemų pjaustosi ant lentelės viskas kas reikia, įskaitant žolių smulkinimą ar svogūnų laiškų pjaustymą. Išeina, kad judesys gali būti vienodas, nežiūrint koks peilio dydis.
Na, tačiau, tikriausiai čia tik niuansai :) Galima laikyti geležtę tarp nykščio ir smiliaus, galima suiimti pilnai ... tik, kad, kuo kietesnį dalyką pjauni, tuo labau reik suimt pilnai.

_Vladas_ rašė:<...>O esant reikalui ant lentos išnaudoti visą ašmenų ilgį, pjaunama paprasčiausiai ant lentos krašto, kad rankena būtų už lentos ir pirštai nesiremtų.

Iš tiesų, aš taipogi atradau šią technologiją porą kart apsibraižęs krumplius :)
Atsakymo rašymas