Viskas apie virtuvinius peilius ir naudojimąsi jais...
Atsakymo rašymas

Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 13:57

Sveiki, ar miltelinis plienas virtuvės peiliui yra overkill‘as? Suprantu, kad ir paprastas gero plieno peilis gali tarnauti ilgai ir sėkmingai. Bet jeigu galiu sau leisti geresnį plieną – ar pajusiu kokį nors skirtumą apart metafizinio pasitenkinimo jog „naudoju geriausia“?
Beje, virtuvinių peilių pasaulyje neradau kitų miltelinių plienų apart SG2, gal žinote daugiau?

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 14:15

Badas rašė:Sveiki, ar miltelinis plienas virtuvės peiliui yra overkill‘as? Suprantu, kad ir paprastas gero plieno peilis gali tarnauti ilgai ir sėkmingai. Bet jeigu galiu sau leisti geresnį plieną – ar pajusiu kokį nors skirtumą apart metafizinio pasitenkinimo jog „naudoju geriausia“?
Beje, virtuvinių peilių pasaulyje neradau kitų miltelinių plienų apart SG2, gal žinote daugiau?

Pajusi, tiesiog ilgiau nereikės galąsti. Neaišku kokius turi nemiltelinius, gali būti ir paprastesnis galandimas, ir geresnis pjovimas.
Aš asmeniškai dariau iš RWL-34 ir ELMAX.

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 14:29

Linuks rašė:Aš asmeniškai dariau iš RWL-34 ir ELMAX.

Pats darei? Individualios gamybos peilių turbūt neįpirksiu :)

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 15:01

Badas rašė:
Linuks rašė:Aš asmeniškai dariau iš RWL-34 ir ELMAX.

Pats darei? Individualios gamybos peilių turbūt neįpirksiu :)

Linuks peilių kainą atitinką kokybę ir išvaizdą. O nei vieną nei kitą pas Linuks'ą nešlubavo. Gal kas žinote, kaip milteliniai virtuvinukai draugauja su kaulais pvz lyginant su paprastu AEB-L? Tikriausiai čia tikslingiau būtu klausti pas medžiotojus, bet kadangi tema jau sukurta, paklausiu čia. Ačiū.

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 19:42

mahelad rašė:Gal kas žinote, kaip milteliniai virtuvinukai draugauja su kaulais pvz lyginant su paprastu AEB-L? Tikriausiai čia tikslingiau būtu klausti pas medžiotojus, bet kadangi tema jau sukurta, paklausiu čia. Ačiū.

Medžiotojai šiuo klausimu ne ką tepatars, nes medžioklinių ir virtuvinių peilių geometrija gerokai skiriasi. Kuo ploniau suvestas ir kuo mažesniu kampu užgaląstas peilis, tuo mažesnis ašmenų briaunos stiprumas. Esant vienodai geometrijai ir ašmenų briaunos kampui, nuo plieno (ir jo TA) priklauso tik ašmenų degradavimo pobūdis - plastiškai deformuosis arba trupės. 8(

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 20:19

Butent, su kaulais jau reikia kitos geometrijos.
pas mane vienas peilis iš elmax suvestas apie 0,8mm , vat su juo ir daromi visi juodi dabai, nes normaliai pjaustyti u juo jau nemalonu. Pirmą kartą kapodamas eriuko šonkaulius vistiek sugebėjau išvartyti ir ištrupinti ašmenis, taip gavsi dėl to, kad įkirtęs dar mėginau lenkti į šoną. Po pergalandimo, kapojant tiesiai ir nebandant laužti - jokių žymių neliko.

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 20:25

_Vladas_ rašė: Esant vienodai geometrijai ir ašmenų briaunos kampui, nuo plieno (ir jo TA) priklauso tik ašmenų degradavimo pobūdis - plastiškai deformuosis arba trupės. 8(

Em, o kas blogiau, ar kai užlinksta ar kai ištrupa ? Ar būna taip, kad trupa tik briaunos pats ploniausias viršus be stiprių nuskilimų? Ar milteliniai plienai kitaip trupa, nei na kaip įprasti virtuvėje AEB-L bei Sandvic 12c27 ? Aišku kalbant apie tą pačią geometriją. (Nors Lino postą apie kitokios geometrijos būtinumą Elmax plienui ir kaulams jau mačiau.)
Nes kaip nestipriai užlinksta mačiau. Tik blizgėti pradeda. Atitaisoma per 10-15 min su galąstuvu. Bet jei pas mane trupėjo, tai gabalais po 0,1-0,4 mm. Po to visą vakarą tekdavo brūžinti. Suvokiu, kad čia tik mano subjektyvi labai maža patirtis.

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 20:34

mahelad rašė:Em, o kas blogiau, ar kai užlinksta ar kai ištrupa ? Ar būna taip, kad trupa tik briaunos pats ploniausias viršus be stiprių nuskilimų? Ar milteliniai plienai kitaip trupa, nei na kaip įprasti virtuvėje AEB-L bei Sandvic 12c27 ? Aišku kalbant apie tą pačią geometriją. (Nors Lino postą apie kitokios geometrijos būtinumą Elmax plienui ir kaulams jau mačiau.)
Nes kaip nestipriai užlinksta mačiau. Tik blizgėti pradeda. Atitaisoma per 10-15 min su galąstuvu. Bet jei pas mane trupėjo, tai gabalais po 0,1-0,4 mm. Po to visą vakarą tekdavo brūžinti. Suvokiu, kad čia tik mano subjektyvi labai maža patirtis.

Kai ištrupa, reikia pergalast.
Jei nestiprų užlinkimą atitaisei per 10-15 min, sunku įsivaizduot kiek laiko pareikalaus pergalandimas. ;)

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 20:39

loki rašė:Kai ištrupa, reikia pergalast.
Jei nestiprų užlinkimą atitaisei per 10-15 min, sunku įsivaizduot kiek laiko pareikalaus pergalandimas. ;)

Pergaląsti plieną su 58-61 hrc 0,5mm 2-3 vakarai ir 3-6 filmai :(

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 20:53

mahelad rašė:Em, o kas blogiau, ar kai užlinksta ar kai ištrupa ?

Priklauso nuo to, kiek užlinko ar kiek ištrupėjo. Nežymi plastinė deformacija lengvai atstatoma, o nežymūs ištrupėjimai darbui nelabai trukdo.

mahelad rašė:Ar būna taip, kad trupa tik briaunos pats ploniausias viršus be stiprių nuskilimų?

Būna. Tai priklauso nuo geometrijos ir nuo konkretaus plieno mech. savybių.

mahelad rašė:Ar milteliniai plienai kitaip trupa, nei na kaip įprasti virtuvėje AEB-L bei Sandvic 12c27 ?

Plieno mech. savybės priklauso nuo plieno sudėties ir TA. Plieno gamybos būdas (tradicinis ar miltelinis) - ne esminis faktorius.
Iš tavo klausimų susidaro įspūdis, kad arba neskaitei temos Plieno sudėtis ir jos įtaka savybėms, arba nesuvokei to kas ten rašoma. :/

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 22:07

_Vladas_ rašė:arba nesuvokei to kas ten rašoma. :/

Skaičiau. Bet pripažinsiu, tai man mažiausiai suvokiama tema. Dėl miltelinių plienų samprotavau, kadangi jų grūdas labai smulkus ir vienodas, gal jie kitaip trupa, būtent dėl grūdo, nei įprasti plienai (paveikslas apačioje). Na čia eina mano diletantiški samprotavimai, taigi geriau toliau nepraleisiu progos protingai patylėti :)
Prikabinti failai
1502486.jpg
1502486.jpg (24.57 KiB) Peržiūrėta 8591 kartus(ų)

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-09- 22:50

mahelad rašė:Dėl miltelinių plienų samprotavau, kadangi jų grūdas labai smulkus ir vienodas, gal jie kitaip trupa, būtent dėl grūdo, nei įprasti plienai (paveikslas apačioje).

Dėl bazinių žinių trūkumo remiesi klaidingomis prielaidomis, todėl darai klaidingas išvadas. 8(
Plieno savybėms įtakos turi tiek plieno markė (potencialios savybės), tiek TA (faktinės savybės). Pvz. AEB-L "grūdas" smulkesnis nei kai kurių miltelinių plienų. Bet tai anaiptol nereiškia, kad konkretus peilis iš AEB-L bus geresnis už tokį patį peilį iš RWL-34.
Virtuviniams peiliams svarbiausia yra tinkama geometrija, o plieno rūšis ir TA papildomai "prideda" ar didesnį atsparumą dilimui, ar didesnį atsparumą mech. apkrovoms, ar lengvesnę priežiūra ir galandimą. Viskas susiję ir varijuojama ieškant optimalaus savybių balanso pagal peiliui keliamus reikalavimus arba naudotojo poreikius. Nes "kiekvienas pliusas turi savo minusą". (c)

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-11- 21:39

Gal ateities kartoms bus įdomu, dar radau tokius virtuvinių plienų pavadinimus: R2, ZDP189, HAP40, SRS15. Bet informacijos apie juos nedaug, gaminių dar mažiau.

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-11- 23:08

Badas rašė:..., dar radau tokius virtuvinių plienų pavadinimus: R2, ZDP189, HAP40, SRS15. Bet informacijos apie juos nedaug, gaminių dar mažiau.

Jeigu rašydamas "virtuviniai plienai" turėjai minty virtuviniams peiliams gaminti tinkamus "miltelinius" plienus, tai tokių plienų yra žymiai daugiau. Kiekvienas metalurgijos kombinatas gaminantis plieną pagal miltelinę technologiją turi po kelias ar net keliolika korozijai daugiau ar mažiau atsparių plieno markių. Ir apie visas jas yra išsami informacija plienų duomenų lapuose.
O jeigu kalba apie "miltelines" plienų markes, faktiškai naudojamas virtuvinių peilių gamybai, tai sąrašą reikėtų papildyti pirmiausia S30V, S35VN, RWL-34, ELMAX.
Svarbu suvokti, kad milteliniai plienai retai naudojami serijinių virtuvinių peilių gamyboje, nes pirmiausia tai neapsimoka. Gamybos kaštai didesni, o eiliniam vartotojui apčiuopiamų privalumų - faktiškiai jokių.
Virtuvinius peilius iš miltelinių plienų dažniausiai gamina individualūs arba smulkūs gamintojai. O jie kokį miltelinį plieną sugeba įsigyti ir apdirbti - tokį ir naudoja. 8(

Re: Miltelinis plienas virtuvės peiliui?

2017-01-11- 23:17

Vladai, o ką gali pasakyt apie HAP-72 plieną?
Atsakymo rašymas